10 Ocak 2018 17:17

GAZİ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

BASIN AÇIKLAMASI

Bazı gazete ve sosyal medya ortamlarında kaynağı belirsiz, asılsız iftiralara karşı kamuoyunu aydınlatmaya yönelik açıklamadır.

Cumhuriyet.com.tr internet haber sitesi, 08.01.2018 saat 23.08’de “Gazi Üniversitesi'nden yüksek lisans skandalı: Fihrist tez olarak kabul edildi” başlıklı bir haber yayınlamış ve bu haber farklı internet haber sitelerince de iktibas edilmiştir.

Haberin spotunda “Gazi Üniversitesi’nde iletişim Fakültesi'nde araştırma görevlisi Ozan Kocabaş'ın Ergun Göze hakkında hazırladığı fihristin yüksek lisans tezi olarak kabul edildiği ortaya çıktı” ifadesiyle başlıktaki iddia tekrarlanmıştır.

Giriş cümlesinde “Gazi Üniversitesi'nden bir fihristin akademik yüksek lisans tezi kabul edildiği ortaya çıktı” cümlesiyle iddia katmerlenmiştir.

Haberin gövdesinde, Ergun Göze’yi de töhmete dâhil eden “Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde araştırma görevlisi Ozan Kocabaş Tercüman gazetesindeki köşesinde gazetemizin katledilen yazarı Uğur Mumcu hakkında gerçek dışı ifadelerle dolu yazılar kaleme alan Ergun Göze'nin fihristini yüksek lisans tezi olarak hazırladı” cümlesiyle aynı iddia gerçekmiş gibi hüküm hâline getirilmiştir.

Gerek şekil gerek muhteva bakımından “haber” kavramıyla uzaktan yakından bir ilgisi olmayan bu “metnin” hakikatle de uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. İddia edilen her şey yalandır, iftiradır, bühtandır.

Çünkü haberde adı geçen Araştırma Görevlisi Ozan Kocabaş’ın kimsenin fihristinden tez çıkarmaya ihtiyacı yoktur. Kocabaş, 2015 yılında “Ergun Göze Hayatı Fikirleri ve Gazeteciliği” başlıklı bir bilim uzmanlığı tezi hazırlamış ve bu tezi 16 Şubat 2016 tarihinde Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde jüri önünde savunmuş ve savunması oy birliği ile kabul edilmiştir. Kocabaş’ın tezi basit bir fihrist değil 225 sayfa hacminde emek ve gayret mahsulü ilmî bir çalışmadır. Bu çalışmanın dayandığı malzemenin yaklaşık kırk yıllık kronolojik dökümü, “Ergun Göze’nin Fıkralarının Fihristi” başlığı altında,  tezin tanığı olarak teze eklenmiştir. Fihrist tezin ayrılmaz bir parçası değil, sadece ekidir.  Tezin bu ek kısmı, bir girişle «‘İçi Dışı Bir’ Gazeteci Ergun Göze: Gazete Fıkralarının Fihristi» başlığı altında Harsiyât-İlmî, Harsî ve İçtimaî Araştırmalar Dergisi’nin birinci sayısının 32 ila 234. sayfaları arasında yayımlanmıştır. Kocabaş’ın “Ergun Göze Hayatı Fikirleri ve Gazeteciliği” başlıklı tezi müstakil kitap olarak yayımlanacaktır.

Ek ile tezi, tez ile fihristi ve fihrist ile makaleyi birbirinden ayıramayacak seviyedeki bir kalemden çıkan bu pespaye imlâ ve ifade fukarası iftira metni ne yazık ki Cumhuriyet gibi köklü bir yayın organında yer bulabilmiştir.

Cumhuriyet.com.tr ve ondan alarak yayınlayan sputniknews.com, toplumsal.com.tr, Yurt Haber, turktime.com, haber.sol.org.tr, sondakika.mutlakaoku.com, sanalbasin.com gibi haber sitelerinin bu taraflı, kime ve neye hizmet ettiği anlaşılamayan, basın ilke ve esasları bir yana haber hakikat ilişkisi dışında bütünüyle yalan, iftira, karalama ve töhmete dayanan bu metnin gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceği hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Konuyla ilgili haberler:

- Milliyet - Gazi İletişim'den Tez Açıklaması